Pur Logo pur

Vérnarancsos sült csirke polentával

Összetevők
Adag: 4 fő

  • 1 egész csirke
  • 3 db vérnarancs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 levél zsálya (felosztva)
  • 30 g aszalt áfonya
  • 150 g vaj (felosztva)
  • 500 ml zöldségalaplé
  • 200 ml tej
  • 180 g polenta
  • 60 g parmezán
  • 6 evőkanál szeletelt mandula
  • vaj az edény kikenéséhez
  • bors

Edények: sütő, vágódeszka, reszelő, citromnyomó, kés, lábas, fakanál, sütőedény, sütőecset, serpenyő, habverő

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A mellnél kezdve kissé lazítsuk meg a csirke bőrét egy kanál szárával. Ne szakítsuk ki a bőrt. Tegyük félre.

Aprítsuk fel a fokhagymát, a zsályalevelek picit több mint felét, valamint az áfonyát. Egy finom lyukú reszelő segítségével reszeljük le teljesen egy vérnarancs héját, facsarjuk ki a levét, majd tegyük félre. Szeleteljük fel a többi vérnarancsot.

Olvasszuk meg a vaj kétharmadát egy kicsi lábasban. Adjuk hozzá a vérnarancs reszelt héját és levét, az áfonyát, a felvágott zsályát, valamint a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, keverjük össze, majd hagyjuk főni nagyjából 3–4 percig. Tegyük félre.

Vajazzunk ki egy sütőedényt. Rétegesen helyezzük el a vérnarancsszeleteket a sütőedény alján. Tegyünk félre legalább három szeletet a tálaláshoz.

Kenjünk némi vajat a csirke bőre alá, és a mell és a bőr közé. Helyezzük a csirkét a sütőedénybe, és egy sütőecset segítségével kenjünk meg a vérnarancsszósszal. Süssük 180 °C-on nagyjából 60 percig, 20 percenként meglocsolva a vérnarancsszósszal.

Pirítsuk a szeletelt mandulát egy serpenyőben nagyjából 3–4 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

Amíg a csirke sül, főzzük meg a polentát. Öntsük a zöldségalaplevet és a tejet egy lábasba. Ízesítsük sóval és borssal, majd forraljuk fel. Folyamatosan keverjük a habverővel, miközben hozzáadjuk a polentát. Állandó kevergetés mellett hagyjuk gyöngyözni közepes lángon nagyjából 15 percig. Miután megfőtt, adjuk hozzá a reszelt parmezánt és a maradék vajat.

Szedjük a polentát tálakba, majd szórjuk a tetejére a pirított mandulát. Vegyük ki a csirkét a sütőből, tálaljuk egészben, és díszítsük a maradék vérnarancsszeletekkel és zsályalevelekkel.

Aggasztja a sok mosogatnivaló? Ne fájjon a feje!

Miután átélte az #Enjoytogether élményt, nem kell a mosatlan edények miatt aggódnia. 

A Somat segítségével még a legmakacsabb szennyeződéseket, például a zsírt és az odakozmált ételt is eltávolíthatja, így edényei ismét egy varázsütésre tiszták lesznek.