Pur Logo pur

Hozzájárulásunk az UNICEF munkájához

A minőségi étkezés nem mindenki számára adott

2019-től a Somat és a Pur is támogatja az UNICEF globális élelmezési programját, hogy a gyerekek étrendje világszerte jobbá váljon, túlélésük, növekedésük és egészséges fejlődésük érdekében.

© UNICEF/UN074440

Az UNICEF a partnerség keretében nyújtott támogatás segítségével arra fog törekedni, hogy javítson a gyermekek által fogyasztott ételek minőségén. 

Ha a helyileg beszerezhető élelmiszerek nem felelnek meg az étrendbeli szükségleteknek, a program a dúsított élelmiszerek és étrendkiegészítők használatát mozdítja elő. Az akut alultápláltság súlyos formái által érintett gyermekek az ezen állapot kezeléséhez ajánlott speciális, gyógyászati célú élelmiszereket kapnak majd. Az UNICEF által nyújtott támogatás magában foglalja a megfelelő nemzeti politikák megvalósítását célzó együttműködést mind a nemzeti kormányokkal, mind a közösségek azon képességekkel való felvértezését, hogy támogatni tudják a gyermekek ideális étrendjét.

Hol nyújtunk támogatást?

A Henkel és az UNICEF partnerségéből származó támogatás a leginkább rászoruló térségekben és országokban kerül majd felhasználásra. Kiemelt figyelmet élveznek azok a helyek, ahol a legégetőbb az alultápláltság problémája: Kelet-Ázsia és a Csendes-óceán térsége, Kelet- és Dél-Afrika, Dél-Ázsia, valamint Nyugat- és Közép-Afrika.

A térkép/földgömb egyszerűsítve van ábrázolva, és nem méretarányos. Nem tükrözi az UNICEF-nek az egyes országok vagy térségek jogállásával, vagy az országhatárok határvonalaival kapcsolatos álláspontját.

Hogyan járulunk hozzá az UNICEF erőfeszítéseihez a táplálkozás területén?

Az UNICEF már életük első napjától segítséget nyújt a gyermekeknek azáltal, hogy oktatást nyújt az anyák számára a táplálás témájában, létfontosságú tápanyagokkal dúsított  élelmiszercsomagokkal megmenti a súlyos, akut alultápláltságban szenvedő gyermekek életét. Az UNICEF emellett arra törekszik, hogy a válsághelyzetekben is védelmezze a gyermekek táplálkozási helyzetét. 

Ezek a tevékenységek mind részét képezik az UNICEF globális élelmezési programjának, amit a Pur és a Somat támogat:

© UNICEF/UNO156175
  • A súlyos, akut alultápláltságban szenvedő gyermekek kezelése és ellátása
  • A-vitamin étrendkiegészítő
  • Az élelmiszerek vitaminokkal és ásványi anyagokkal való dúsítása
  • Támogatásnyújtás az anyák és gyermekek számára a humanitárius szükséghelyzetekben
  • A szoptatás és a kiegészítő táplálás védelmezése, népszerűsítése és támogatása

Ha az egészségügyi ellátás és az egészséges környezet biztosítását ötvözzük az étrendek és a táplálási gyakorlatok javításával, valamint a létfontosságú táplálkozási szolgáltatásokhoz való hozzáféréssel, azzal lehetőségünk nyílik rá, hogy még a kialakulása előtt megelőzzük az alultápláltságot, és szebb jövőt biztosítsunk a gyermekek és családjaik számára.

EVANS TÖRTÉNETE

Így változott meg Evans élete az UNICEF globális élelmezési programja számára biztosított hozzájárulások révén

©UNICEF/UN0273233/Ndinda

Fáradt, de boldog: a 2 éves és 7 hónapos Evans Mumo épp megpihen az édesanyja által elkészített, kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú étel elfogyasztása után.

Evans most már egészséges gyermek

©UNICEF/UN0259566/Ndinda

Evans a kenyai Kituiban él. Az ő családja is részesült az UNICEF által támogatott élelmezési program előnyeiből.

A család helyzete azonban nem mindig volt könnyű. Kenya továbbra is számos kihívással küzd. A lakosság közel fele él a szegénységi küszöb alatt. A gyenge terméssel fenyegető folyamatos szárazság gyakori jelenség Kelet-Afrikában, a gyermekek és családjaik pedig ki vannak téve az éhínség és az alultápláltság veszélyének.

A program a gyermekek életének első 1000 napjában – már anyaméhben és egészen 2 éves korukig –  igyekszik javítani a gyermekek táplálkozási helyzetén. Ez magában foglalja a közösség egészségügyi önkéntesei által biztosított táplálkozási tanácsadást, valamint a háztartások számára nyújtott kiegészítő anyagi segítséget.

Az élelmezési programnak köszönhetően Evans mára egészséges gyermek, aki mindennapi tápanyagdús étrendje révén hozzájut az összes szükséges tápanyaghoz. „Evans manapság szinte sosem beteg” – meséli gondviselője, a 38 éves Anastasia Kalekye Mumo. „Csak azért látogatunk el a klinikára, hogy ellenőrizzék a növekedését, és csupán olyan átlagos problémákkal fordulunk orvoshoz, mint az influenza.

Az élelmezési programnak köszönhetően Evans mára egészséges gyermek, aki mindennapi tápanyagdús étrendje révén hozzájut az összes szükséges tápanyaghoz.

„Mielőtt részt vettem volna a táplálkozási tanácsadáson, nem tudtam, hogyan készítsek megfelelő ételeket, és mindig csak világos, híg kását ettünk. A közösség egészségügyi önkéntese megtanította, hogyan kell megfelelően elkészíteni az ételeket, és hogy mindig építsek be különböző típusú élelmiszereket a gyermekeim számára készített ételbe.”

© UNICEF/UN00259568

Nyilatkozat

Az UNICEF nem támogat semmilyen vállalatot, márkát, terméket vagy szolgáltatást.